MacMeet

Thursday, 06 September 2012 09:38

Zit je met vragen

Dit jaar (2012) organiseren we met onze Apple User Group MacLimburg voor de 15e keer de MacBeurs.  Oorspronkelijk is dit ontstaan als een open-deur-dag voor onze club, om zo aan de bezoekers te tonen waarvoor onze club staat.  Van een ruilbeurs is dit event gegroeid naar een User Conference.  De laatste 2 edities vonden telkens plaats in Genk (C-Mine).  Voorheen sloegen we onze tenten op in onze clublokalen in Hasselt (Godsheide), maar dit was stilaan te klein geworden.

Omdat we elk jaar een aantal vragen krijgen van praktische aard, zetten we hierbij wat vragen en antwoorden op een rijtje.

FAQ

Waar ligt de MacMeet ?

De MacMeet is ondergebracht in de Media, Arts & Design Faculty (MAD) op C-Mine in Genk (België). Het is gelegen op 2 km van de E314 autosnelweg. Het is dus niet meer op dezelfde locatie waar vroeger de MacMeet plaatsvond, en nog steeds de maandelijkse clubmeetings van de Apple User Group MacLimburg gehouden worden.

Genk is gelegen :
15 km van Hasselt (20 min. rijden)
94 km van Antwerpen (59 min. rijden)
91 km van Brussel (60 min. rijden)
55 km van Luik (42 min. rijden)
31 km van Maastricht (33 min. rijden)
62 km van Eindhoven (66 min. rijden)
189 km van Utrecht (1u 56 min. rijden)
221 km van Amsterdam (2u 15 min. rijden)
57 km van Aken (39 min. rijden)

Je ziet het en zeker op een rustige zondag : Genk ligt echt niet ver. Geen excuus dus om niet te komen. En zeker met de hoge benzineprijzen, spreek onderling af om te carpoolen, of maak een afspraak via de online forums zoals intermactivity, onemorething, macwereld...

Adres

Het adres van de MacMeet is : C-mine 5, 3600 Genk, Belgie.
Best kan je op de GPS de straat "Wilde Kastanjelaan" invullen.  Aan het rondepunt aan de Wilde Kastanjelaan en de Sint Barbaralaan, rij je rechts de ondergrondse parking binnen.

Bus

Er is een busverbinding van Genk-station tot aan C-mine.  (lijn G8 en G3, ook lijn 31 en 47) op 20/11.  Meer info op delijn.be
Lijn G8 : 09:00,  09:30, 10:00, 10:30, 11u00.... (Genk > C-mine)
terug naar station : 12:48, 13:18, 13:48, 14:18, 14:48, 15:15, 15:48, 16:18, 16:48....
Voor de treinregeling kan u terecht op nmbs.be
Er zijn ook busverbindingen mogelijk vanuit Maastricht naar Genk-station (lijn 45).  Meer info.

In de buurt

Op de C-mine site site kan je het volgende vinden :

C-mine cultuurcentrum met de prachtige mijnwerkerszalen, nieuwe theaterzaal
(Back to Basics : brasserie binnen C-mine)
Euroscoop : cinemacomplex met 10 zalen
Ciné Citta : italiaanse brasserie aan de ingang van de cinema
Wokplaza : buffetrestaurant
Nascom : webdesign (boven euroscoop)

In de nabijgelegen Vennestraat van Winterslag kan je het volgende vinden :

Bancontact : bij KBC, Vennestraat 160
Bancontact : bij BNP Paribas, Vennestraat  118
Restaurant : 't Konijntje : Vennestraat 74 (reservatie vereist)
Frituur : 'O' Geros Tou Morya : Vennestraat 1
Kebab : Ali Baba Doner Kebab : Vennestraat 62
Pizza : Pizza Express : Vennestraat 97
Pizza : Pizzeria Trattoria L"incontro : Vennestraat 142
Café : AFI : Vennestraat 98
Bakker : Put : Vennestraat 141
Bakker : Goiris :  Vennestraat 120
Broodjes : Dino's : Vennestraat 104
La Posta, Vennestraat 185

Kan ik lid worden van de club ?

Als het je bevalt, kan je ook naar de maandelijkse clubmeetings komen en tegelijk genieten van extra voordelen zoals :

Bijwonen van workshops, werkgroepen, demo's en presentaties
Support voor al je Mac problemen en vragen
Gratis gebruik maken van de uitgebreide clubbibliotheek
Kans om elke maand prijzen te winnen
Deelname aan activiteiten zoals Italiaanse avond, clubuitstappen, beursbezoeken, fotoshoots....
Promoties zoals kortingsbonnen op boeken, fotoboeken,...

Je mag de eerste keer gratis een clubmeeting bijwonen. Wil je echter lid worden en van alle clubvoordelen blijven genieten, dan kan dit voor 30,00 euro voor 12 maanden. Als je bovendien lid wordt tijdens de MacBeurs (of je lidmaatschap vernieuwd in de periode rond de MacMeet), dan maak je kans om een extra prijs te winnen.

Wat wordt er aangeboden ?

In de diverse beurszalenl kan je allerlei oud en nieuw materiaal vinden. En onderdelen, kabels, harde schijven, CD schrijvers, monitoren, keyboards, muizen... Of misschien wel een Cube of iets Mac Plus van weleer ? Je kan ook komen om je “Mac-waar” aan te bieden : zorg ervoor dat het materiaal in goede staat bevindt, het nog functioneert. De organisatie is immers niet aansprakelijk voor de goede werking van aangeboden materiaal.

Naast hardware kan je ook software, CD-ROMs, inkt, papier, boeken en andere zaken vinden. Maar geen nood : er is ook nieuw materiaal. Apple dealers en handelaren bieden je ook de laatste nieuwe iPods en iPhones (en allerlei accesoires), printers, USB & Firewire stuff aan. Dus, het is nu je kans.

Hier een korte greep van standhouders van de afgelopen jaren : Adequaat, Ambridge, Apple, Applenieuws, Appleclubantwerpen, ArchiOffice, Boek en soft, Canon, Chickenbyte, CVOHZ, Digame, D-Mac, DMS Clipart, DoubleClick, Easyware, ECXS, Emerald International, Intermactivity, Inventix, iPodreparatie, IRIS, IT-NC, Knowledge Media, Lacie, Lopho, Macally, Macfan, Macnectic, Noadis, Marc-en-ciel, ODC Productions, Photo-Vision, Piggybags, Pixelpad, Redmac, RTOC, S&S, Seagull, Teleprompter, Tweedehandsmac, iCreate Magazine, Lesencriers, Macupgrade, Chipmunk, Undercover, ICT Atelier, Lucotronics, VDH solutions, Handic Plastic Design, AppZone, AppEvent, Peter Teffer, Mobile Vikings, CD&E, Dipro, Palau, MijnPCprobleem, Applemarkt, Repod, Gbobell Netherlands, MySleeve, DayliteXpert, Ononesoftware, iThesis, Infinity Supplies, Doxology Consulting,  ...

Parking gevonden ?

Vroeger was dit een nachtmerrie.  De parking rondom het kerkpleintje in Hasselt (Godsheide) was al vol voor dat de beurs begon, en de straten in de nabijheid (tot 1 km) slibden gedurende de dag ook al vol.  Je kon nog wel parking vinden aan het kanaal.

Met de verhuis naar een nieuwe locatie, waar een ondergrondse parkeergarage is voor 600 wagens, is dit probleem natuurlijk van de baan.  Gemakkelijk parkeren, volledig gratis, en net onder het gebouw waar de MacBeurs plaats vindt.  De ondegrondse parking beschikt over 2 verdiepen.

Dorst gekregen ?

Geen paniek. We hebben voor liters bier, cola, water en koffie gezorgd. Aan de MacBar gaat je dorst snel gelest worden en kan je nieuwe straffe Macverhalen opdisselen. Prijzen zijn democratisch (1,50 voor 1 jeton, 6 euro voor 4 jetons). Betalen kan je met jetons. En het moet gezegd worden, de pils en de speciale bieren smaken voortreffelijk. En speciaal hebben we voor appelsap gezorgd. Deze wordt gemaakt van de lokale oogst van Jonagold-appelen. En dat proef je. Voor de hongerigen zijn er nog sandwiches (en Limburgse vlaai). Er zijn er ook soep en hotdogs te verkrijgen. Aan de kassa kan je jetons verkrijgen tegen democratische prijzen.

Win een iPad !

Registratie kan nu al. Wie inschrijft (op voorhand) maakt bovendien kans op één van de fantastische prijzen zoals Lacie schijven, games, printers, software, USB Flash disk, CD’s.... Of beter nog, bij de registratie aan de ingang, kan je zelfs een gloednieuwe iPad winnen. Cool toch.  Om de hoofdprijs te winnen moet je wel komen op zondag 18 november.

Wanneer is de MacMeet?

De MacMeet is elk jaar rond half november. In 2012 op 18 november. Zondag is immers de beursdag bij uitstek in België. En ook voor een familieuitstap. De deuren gaan open vanaf 10u voor bezoekers en sluiten rond 16u30. Standhouders kunnen al in de zaal vanaf 7.30u.

Wist je trouwens dat je een bezoek aan de MacMeet ook kunt combineren met :
een bezoek aan C-mine
Maasmechelen Village shopping (open op zondag en een kwartiertje van de MacBeurs).

Waarom een Mac event ?

We misten een Macevent voor eindgebruikers in België. Elk kwartaal trokken we als groep op bedevaart richting Klokhuis, de grootste Apple User Group in Nederland. In onze regio moet dit ook kunnen, maar dan op onze eigen manier. Tegelijk zetten we als club de deuren open en laten we iedereen kennis maken met onze club.

Eerst zijn we begonnen met een kleine ruilbeurs, waar oude games, printers en Performa’s van eigenaar wisselden...Elk jaar groeide dit gebeuren. Zelfs nu nog waar het grotendeel van de clubleden over een G4/G5/Intel met Tiger beschikken, is er nog steeds (een beperkte) vraag naar oude apparatuur. Want eens een Macgebruiker, altijd een Macgebruiker.

De laatste jaren is het tweedehandsgebeuren wat achteruitgegaan. Gebruikers werken meer met Tiger, G5, Intel Mac's..en de oude configuraties worden doorgeschoven naar een familielid. Toch blijven we het belangrijk vinden dat ook gebruikers van Performa's, Quadra's, PowerMac's met MacOS 8, 9 ondersteund blijven binnen de club.

Vanaf 2001 werd de open-deur-dag ondersteund met promoties in kranten, tijdschriften, op internet en op Telekrant. De trein was vertrokken. Het eerste lokaal was al vlug te klein en snel werd het hele complex ingepalmd. Met een formule van “voor elk wat wils” werd het aanbod van de beurs uitgebreid. Het bleef niet bij een ruilbeurs maar snel werden fabrikanten overtuigd (en niet in het minste Apple zelf) om demo’s en presentaties te geven over de laatste nieuwe versies. Zo was de lancering van Panther een echte primeur in België. Je steekt tijdens de MacMeet altijd wat op.

Sinds 2005 is de toegang niet meer gratis : maar anderzijds kan je niet klagen want voor 2,5 euro maak je kans om een iPod te winnen en krijg je nog een drankbon er bovenop. Elk jaar geven we weer een stapel iPods weg. Toegegeven, je had toch graag zo'n nieuwe groene Nano, of een superkleine Shuffle willen hebben, of een iPod Touch?

In 2009 kende de MacMeet een forse groei : met meer dan 1000 bezoekers en 32 workshops was het de hele dag erg druk in november.  Daarom besloot de organisatie  naar een nieuwe locatie te verhuizen in 2010.  Meer ruimte biedt ook meer mogelijkheden.  Benieuwd naar het concept.  Kom zeker kijken op zondag 18 november en mis niks van de MacMeet.

Wie is MacLimburg ?

Ten eerste zijn we een enthousiaste groep van Macaddicts. Om ons geloof in het Macplatform door te geven aan anderen en om van elkaar veel Mactips op te steken, begonnen we in maart 1998 met een groepje van Macgebruikers (André, Johan, Bart, Peter, Bertie, Yvan...). Macgebruikers hebben de dag van vandaag nog steeds behoefte aan ondersteuning, contacten, bijleren... Zowel voor beginners als voor gevorderden en zelfs switchers (Windows gebruikers). Er zijn immers meer Macgebruikers in je buurt dan je denkt.

De opkomst van internet heeft de groei van onze club bevorderd. Men vindt nog vlugger de weg, en de behoefte naar menselijk contact, gebruikers te zien en te ontmoeten, is geenzins verdwenen. We zijn daarom als club een welkome aanvulling op de internet fora, de nieuwssites. We verwijzen trouwens dikwijls naar deze bronnen van informatie. Dit Mac-gevoel, gecombineerd met een schitterende sfeer en verstandhouding...maken het succes van MacLimburg. Na 14 jaar is onze groep nog even jong en dynamisch. Sinds april 2008 vieren we ons 10 jarig bestaan. Elke maand iets speciaal op de clubmeeting.

Interessante sprekers, boeiende avonden, leuke en verrassende activiteiten, van alles te winnen... MacLimburg vzw is een groep van vrijwilligers, heeft geen commerciële activiteiten en is niet verbonden aan een commerciële organisatie. Voor ons is de organisatie van de MacMeet ook een nuloperatie. We zijn verheugd dat er maanden na de MacMeet nieuwe gezichten opduiken op de clubmeetings

Locaties

Inkom

Vanaf 2010 zitten we op een nieuwe locatie, en ziet het er binnen compleet anders uit dan in Hasselt. Via de E-314 autosnelweg, afrit 31 Genk rij je over de Westerring tot aan de lichten.  Daar volg je de pijlen richting C-Mine.  Bij het volgende rondpunt maak je een driekwart draai en rij je langs de oude mijngebouwen van Winterslag (nu cinema-complex Euroscoop).  Je rijdt via het volgend rondpunt rechts de parkeergarage (gelijkvloers) binnen.  Plaats is er genoeg. 700 auto's kunnen er in.  De parking is volledig gratis.

Via de trappen (rode blok) kom je terecht op het mijnplein, vlak bij de ingang van het Media, Arts & Design Faculty, de deur rechts van jou.

Een grote ontvangstruimte geeft je al de sfeer aan : we zijn hier in één van de hogescholen in België op vlak van kunst, design, fotografie, video.  Eind 2007 werd gestart met deze nieuwbouw en vanaf september 2008 werd de 6000 m2 grote infrastructuur in gebruik genomen door circa 500 studenten.

In deze inkomhal ga je een eerste check-in krijgen waar je e-ticket (geprinte e-mail) kan laten zien.  Deze wordt ingescand met een smartphone.  De check-in opent al vanaf 09u15.

Bij de tweede check-in kan je je e-ticket inruilen voor een armbandje.  Nu kan je zonder problemen terug buiten en later terug binnen als je wil. 
De inkomkaart deponeer je in de urne en zo kan je meedoen om elk uur één van de prachtige prijzen te winnen.

Heb je nog geen e-ticket, dan kan je aan de kassa (1e incheck) op zondag 18 november nog altijd een ticket kopen.  Dit tot 15u00.

Rechts zie je trappen naar het 1e verdiep.

We verwelkomen je aan de info-stand, rechts van de trappen. Vanaf 10u00 gaan de deuren open en kunnen bezoekers binnen.

Tegelijk krijg je een plannetje en workshopschema in je handen geduwd.  Zo geraak je de weg niet kwijt, en krijg je nog een geheugensteuntje wanneer de verschillende workshops beginnen.  Want daarvoor ben je toch gekomen?

Dit jaar zijn er kaarten in e-tickets beschikbaar aan 10 €.  De dagprijs bedraagt 15 €.
(Namiddag hanteren we andere tarieven)

Want misschien ben jij wel de winnaar van een iPad?  Of één van de prachtige andere prijzen.  Zoals elk jaar zijn er een 30 tal prijzen te winnen. Elk uur maken we de urne leeg, en worden er 3 winnaars getrokken aan de info-stand.  De namen van de winnaars worden uitgehangen.  Wees gerust, als je je prijs niet hebt kunnen afhalen, wordt deze wel bezorgd of opgestuurd na afloop van de MacBeurs.  Op het einde van de dag (om 15u) wordt de hoofdprijs getrokken. De namen verschijnen maandag ook op de website.

Cafetaria

Waar kan je het best verbroederen met andere Macfans? In het cafetaria natuurlijk. In feite noemen we het de MacBar.  Met een cola of een frisse pint (Cristal) of een koffie?  Je zal zien dat het gamma aan dranken toch iets uitgebreider is.  Je kan zelfs speciale bieren degusteren. Anderzijds moet je als bezoeker ook passeren in het cafetaria. De club zorgt voor het uitbaten van de MacBar.

De prijzen zijn ook democratisch gehouden : 1,50 € voor een consumptie.
 Aan de kassa kan je groene en gele jetons kopen.

Zoals de vorige jaren zal er ook warme soep te verkrijgen zijn, belegde broodjes, hotdogs en limburgse vlaai.

Er is plaats voor ongeveer 150 personen.  Ook in de inkomhal zijn er tafeltjes en is er extra ruimte die dienst doen als cafetaria.

Mocht je nog meer honger hebben dan kan je op de C-mine locatie (cinema) ook terecht voor een hapje.

In het cafetaria (je moet er sowieso door) vind je ook 3 belangrijke standen :

genius-bar

Zit je met vragen, geraak je niet uit een probleem, twijfel je nog over iets, wil je goede raad...dan kan je bij de techs van MacLimburg terecht.  Het is een beetje zoals een echte Apple Store waar je bij de genius bar ook de Apple specialisten kan ontmoeten.  We hebben deze genius-bar een andere naam gegeven : "Vraag het aan de MacDokter".

Info stand

Naast de genius-bar kan je de info-stand vinden : het is tegelijk het secretariaat voor de MacBeurs, je kan er lid worden van de Apple User group MacLimburg, je kan allerlei vragen kwijt over de club, en elk uur is er een prijsuitreiking (zorg dus da je flyer is ingevuld en in de urne zit), je kan vragen waar de workshops zijn, waar je een betaalautomaat kan vinden, en nog veel meer.

game-corner

Dit jaar (zoals in 2011 en 2012) zelfs met een aantal iPads.

Vijf demozalen op verdiep 1 (beursvloer)

Een openlandschapsruimte biedt veel mogelijkheden.  We hebben een aantal standhouders en demo's samengebracht in 5 delen.


achteraan links een eerste demo-ruimte van 84 m2.

achteraan midden en rechts een tweede demo-ruimte van 120 m2.

rechts een demo-ruimte van 100 m2
en nog een vooraan rechts van 100 m2.  

in het midden een classroom-ruimte van 85 m2.

Wat ga je hier vooral vinden ?

Apple resellers
handelaren in accessoires, verbruiksmaterialen, gadgets
tweedehandsmateriaal
boekenwinkel
user groups

In 2012 gaat de focus meer naar nieuwe producten, gadgets en demo's.

Leslokalen op verdiep 0

Via de trappen daal je af naar niveau A (benedenverdieping). Hier kan je 3 leslokalen vinden waar telkens een vijftal workshops doorgaan.  Voor een juiste timing, raadpleeg de agenda vanaf het najaar. De leslokalen bieden plaats voor ongeveer 80 à 100 deelnemers.

Op dit niveau vind je ook een muzieklokaal, voor mini-workshops zoals Logic, Reason, Garageband, Traktor en nog veel meer.  In een open landschapsruimte kan je ook een aantal demo-standen vinden.

Volg alvast de signalisaties.

Aula's op verdiep 2

Via een trappenhal (zie signalisaties), kom je op de tweede verdieping terecht.  Belangrijkste punten hier zijn oa :

Aula

De twee aula's : deze is uitgerust met de modernste technieken, en biedt comfort voor ongeveer 120 deelnemers.

Classrooms

In de buurt van de 2 aula's tref je nog classrooms aan.  Ook deze worden gebruikt voor workshops.

Amfitheater

Fotostudio

een fotostudio : hands-on fotografie workshops geven je inzichten in theorie en praktijk.
daarnaast kan je er nog een aantal demo-standen vinden waar je vragen kan stellen of mini-workshops bijwonen

Iets meer over het gebouw

n september 2009 werd het gebouw in gebruik genomen.  Het werd opgetrokken bovenop een ondergrondse garage die de stad Genk aanlegde voor de C-mine site.  Overdag gebruiken dus de studenten de parking, s'avonds de bezoekers van de cinema, het nieuwe cultuurcentrum.

De oude locatie van de MAD in het oude ziekenhuis op de Weg naar As was versleten en voldeed niet langer aan de behoeften van de studenten audiovisuele en beeldende kunsten en productdesign. Opvallend aan de buitenkant is het beeld van een monoliet (van 95 op 26 meter), verwijzend naar een blok zwarte steenkool.  Als gevelbekleding is gekozen voor geperforeerde aluminiumplaten die op een onregelmatige wijze worden geschrankt waardoor een soort schubhuid ontstaat. Enkel waar grote glasoppervlakken zijn voorzien wordt de gevelbekleding achterwege gelaten. De hoogte van het gebouw is aan één zijde drie bouwlagen die geleidelijk oplopen naar vier bouwlagen. Hierdoor krijgt het gebouw een licht hellend dakvlak.
Aan de binnenkant vallen de open atelierlandschappen meteen op.  Het biedt mogelijkheden voor opleidingsoverschrijdende activiteiten.  Het geeft ruimte aan crossdisciplinair onderzoek en project die onder de noemer experiency vallen. Vertrekkende van veelzijdige ervaringen de belevingswaarde van producten en multimediale realisaties bij de ‘gebruikers’ verhogen.  Opvallend is ook de ontmoetingsplaats die via extra glas in het dakvlak zicht krijgt op de indrukwekkende schachtblokken.

De campus was voor MAD KLIHM een nieuwe start en ondertussen komt er een kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijfswereld op gang.  Nieuwe creatieve bedrijven.

Iets meer over MAD

MAD staat voor Media, Arts & Design faculty (kortweg MAD-faculty) en is gelegen op de campus C-mine.


De volgende opleidingen (hogeschool niveau) kan je er volgen :

master in audiovisuele kunst (animatiefilm, communicatie- en multimediadesign, televisie & film)
master in beeldende kunst (fotografie, grafische ontwerp)
master in productdesign (productdesign)

Een blik naar (over)morgen.

Twee campussen, één faculteit, de eerste stappen naar de School of Arts. Een School of Arts waar Media, Kunsten en Design elkaar vinden en zorgen voor een kruisbestuiving over de afstudeerrichtingen heen. Een faculteit met drie opleidingen en een brede waaier van afstudeerrichtingen. Tussen de afstudeerrichtingen wordt gezocht naar een optimale interdisciplinaire samenwerking. Zowel op technologisch als op maatschappelijk vlak volgen de vernieuwingen elkaar op. Wanneer je afstudeert aan de MAD-fac weet je vanuit je eigen discipline hierop in te spelen en om te gaan met deze vernieuwingen. Dit doen we door de meest actuele trends een plaats te geven in de afstudeerrichtingen via modules en workshops. Daarbij wordt naar het juiste evenwicht gezocht tussen afdelingspecifieke opleidingsonderdelen en deze die afdelingsoverschreidend kunnen gegeven worden.

Naast het ontwikkelen van specifieke domeinskills staan ook het onderzoeksgericht werken en het contextgericht creëren en ontwerpen centraal. Dit vertaalt zich in een rijkdom aan afstudeerprojecten.

De academisering krijgt binnen MAD-research een sterk profiel. Het onderzoeksgedeelte telt momenteel 65 onderzoekers waarvan 23 doctorandi en werkt rond vier onderzoeksdomeinen: Play & Game, Social Spaces, Image&Word, Art Object & Design. We mogen met fierheid zeggen dat MAD-reseach, dankzij de gedrevenheid van de onderzoekers, vandaag al is uitgegroeid tot het grootste onderzoeksinstituut in Media, Kunsten en Design in Vlaanderen.
MAD-faculty kijkt zo met een open blik naar (over)morgen.

Iets meer over de locatie

C-mine is hot, is the place to be, zowel op vlak van creativiteit, educatie, entertainment, cultuur....  Wie herinnert zich noch de spannende tv-serie "Mijn Restaurant" waar de sympathieke Lucie en Jimmy tot de laatste momenten in strijd waren voor de overwinning?  Maar wist je dat de inrichting van het restaurant Tarea ook door een clublid van MacLimburg (door Bo uit Tongeren) werd ontworpen?

C-mine refereert naar de oude mijnsite van Winterslag.

Als eerste werd er een cinema-complex gerealiseerd met 10 bioscoopzalen (Euroscoop).  Een prachtige symbiose van historisch waardevolle gehelen en staaltjes van hedendaagse moderne architectuur.  Waar vroeger de badzalen, de lampenzaal zich bevonden, kan je nu naar de film kijken.

Aan het cinema-complex kan je ook een fitness-zaak vinden en een italiaans restaurant-bar "

Vanaf  september 2010 ging er een nieuw cultuurcentrum open.   John Cleese komt als speciaal naar Genk afgezakt om de opening te doen.

In het voorjaar van 2010 kon je wekelijks de serie Mijn Restaurant volgen, vanuit Tarea.  Ze werden runner-up in deze competitie.

een nieuwe brandweerkazerne

creatieve bedrijven zoals Nascom vestigden zich op de site.

begin 2012 is er nog een opening voorzien van een incubator-lab voor startup-bedrijven.